Musíte znát: 4 retro značky, které jsou teď víc sexy než v osmdesátkách

Musíte znát: 4 retro značky, které jsou teď víc sexy než v osmdesátkách

V módě platí jedno zákeřné pravidlo. Co dneska vyhodíš do kontejneru na textil, to tě bude přibližně za 30 let hodně mrzet. Protože by z toho byl zatraceně cool ohoz. Letos nás módní stroj času vrhá zpátky do osmdesátek, do časů kompaktních foťáků, martensek a sportovních kombinéz Champion a Fila. Čím tyhle značky bodují teď a kdo vydláždil cestu k jejich comebacku?

photo tumblr: coloursteelsexappeal

Brazilská fila je pes, italská Fila je TOP

Jen si to představte. Slavíte narozeniny. Na oslavu si oblíknete žlutý crop top. Od značky, která je starší než vaše babička. A bum! Všichni po ní začnou šílet! (Po té značce. Babičku nechme stranou). Jaký to je pocit? Nevím. Zeptejte se Beyoncé. Ta totiž u příležitosti sfouknutí 37 svíček na svém b-day dortu „oprášila“ italskou značku FILA. Její ikonické modročervené logo v davu nikdo nepřehlédne – a tím pádem ani vás.

photo: @filaeurope

Dnes ordinuje: Dr. Martens

U nás se jim říká „martensky“, v rodné Anglii prostě „docs“. Boty s okovanou špicí a prošívanou gumovou podrážkou si od roku 1947 stihli zamilovat dělníci, skinheadi, punkáči, motorkáři, Depešáci, Stouni, Redhoti, stylisti Eltona Johna... No, prostě všichni. Pokud se chystáte do „kotle“ hudebních festivalů, od ušlapaných palců vás bezvadně uchrání legendární model 1460. A co by rozhodně nemělo uniknout vaší pozornosti: Dr. Martens vyrábí taky extra odolné sandále! Jestli hledáte „gladiátorky“, co podtrhnou look rebelky i ženskost vaší nohy... Tak už nehledejte.

photo: @drmartensofficial

We are the Champions

Traduje se, že stoletou newyorskou značku Champion dlouho milovali spíš rodiče než teenageři. Neslibovala hustou image, ale vyvážený poměr cena-výkon. Zvrat nastal, když si Champion oblékly Kardashianovic „it girls“ Kim a Kylie. Sportovní mikiny a trika rázem katapultovaly mezi celosvětové trendy.

photo: @championeurope

#musthave pro netrpělivé

Chvíli to vypadalo, že polaroidy čeká stejný osud jako cédéčka a kazeťáky. Ale vůbec! Budoucnost Instaxu je růžová, dokonce i v modrém světle smartphonů. Ať vyrážíte na pyžamovou party nebo roadtrip po Evropě, Instax spolehlivě rozproudí zábavu, a ještě dodá celé akci správné #retrovibes. Instantní fotky vyvolá hned, vzpomínky a úsměvy i po letech.

photo: @urbanoutfitters