Pokojové rostliny, co letí

Pokojové rostliny, co letí

Už máte pocit, že z té nekončící zimy vykvetete? Nečekejte na první jarní den a pořiďte si do pokoje nějakou tu rostlinu! Vyčistí domácí vzduch, uklidní vás pohledem na 50 odstínů zeleni, a ještě vylepší váš feed na Instagramu. Jo a pokud vaši péči zatím žádná kytka nepřežila, nezoufejte. Známe v říši rostlin i takové evergreeny, co jsou nesmrtelné. Doslova.

> DRACÉNA MÍSTO ČISTIČKY VZDUCHU? <

photo @wallpaper_natura

Klid, relaxace, pozitivní energie – to všechno máme spojené se zelenou barvou. Pokojová flóra navíc uleví nejen vašim očím, ale i nosu! K tomu, abyste doma dýchali lepší vzduch, stačí jedna jediná živá rostlina v květináči. Podle výzkumu, který dělala NASA, vám domácí atmosféru nejlépe pročistí chryzantéma, dracéna nebo třeba fíkus benjamin. O čistící účinek se postará společně s mikroorganismy, které žijí v půdě.

> PĚSTITEL INSTAGRAMOVÝ <

photo @indoorplantsdecor

Není potřeba dělat kolem toho nějaké rituální tance. Dost možná je vám čistota vzduchu tak nějak fuk. Chcete vlastnit rostlinu, která zkrátka dobře vypadá – ať už v reálu nebo na sociálních sítích.

 

photo @ciabotanica

Sázkou na fotogenickou jistotu jsou sukulenty (#succulentlove sdílí na Insta přes milion uživatelů), a pokud chcete být správná  #crazyplantlady, určitě se místo selfie naučte fotit #plantshelfie. (Drobná nápověda: místo selfie tyče budete potřebovat nějakou designovou polici.)

> MANUÁL PRO ANTITALENTY <

Běda, jak jednou zapomenete naplnit misku, pes i kočka se vám okamžitě připomenou. Ale bytová kytka, ta prostě jen v tichosti a nehnutě čeká na svoji zálivku. Až nakonec uschne. Takže pokud jste sklerotik, bohém nebo od každého trochu, pořiďte si stylovou konvičku, ať máte svoje pěstitelské hobby pěkně na očích. A hlavně si vybírejte rostlinu, která je skromná a nic extra od vás nechce. Třeba takovou tlustici, tu stačí zalít jednou za měsíc. Hodí se pro začátečníky, a přitom se dá vypěstovat i do skvostného tvaru bonsaje! Slušná motivace, ne?

> VRAH JE ZAHRADNÍK! NEBO NE? <

Skomírá vám na parapetu poslední kaktus a nemáte to srdce páchat další pokus na živé kytce? Tak se smiřte s tím, že jste květinový zabiják, zkuste si pořídit bezpečně mrtvé, sušené kytky a naaranžovat je do vázy. Výhodou dekorací ze suchých květin je, že nepotřebují denní světlo, můžou tím pádem zútulnit i předsíň nebo koupelnu.