Jak zařídit malý byt

Jak zařídit malý byt

Malé byty jsou útulné a levné.  Rychle se zabydlí – ale vybavit je tak, aby nic nechybělo a zároveň nevypadaly ještě menší, není žádná legrace. Na co nezapomenout při vybavování vysněné garsonky, 1+1 nebo 2+kk?

Když rekonstrukce, tak kompletní

Pokud je byt váš a můžete si to jen trochu dovolit, pusťte se do rekonstrukce a vezměte ji z gruntu. V malých bytech se bojuje doslova o každý centimetr a nové dispoziční řešení často ušetří spoustu starostí, vytvoří nové úložné prostory a dostane světlo i do temných koutů.

Variabilní nábytek

Největší plochu v místnosti spolehlivě zabere postel nebo stůl. Pokud potřebujete šetřit prostorem, poohlédněte se po variabilním, rozkládacím nábytku. Stoly s sklopnými deskami, rozkládací pohovky, zvýšené postele s úložnými prostorami pod matrací, případně spací patra – to všechno může pomoct. Nebo alespoň vyberte jídelní stůl, který se v mžiku promění na pracovní plochu.

Úložné prostory

Do Francie se letos asi nepodíváme, nicméně to stále neznamená, že nemůžete vypadat jako Pařížanka. Je to chic, na léto je to naprosto nJedním ze zásadních problémů malých bytů je nedostatek úložných prostor. Kam dát všechny věci? Pokud má byt vysoké stropy, pomohou zpevněné podhledy v předsíni nebo na wc. I kuchyňské skříňky nebo skříně se vyplatí protáhnout od podlahy až ke stropu a rozhodně stojí za to využít prostor pod postelí nebo skříňkami. Do zádveří můžete na stěnu umístit úzké poličky, podobně jde využít i prostor nad čelem postele.

Barva především

Světlé barvy opticky zvětšují prostor a jsou tak do malých bytů ideální. Bílé stropy jsou nutností, co se týče stěn, výraznější a tmavou barvu doporučujeme dát maximálně na jednu zeď v místnosti. Pokud je to možné, do světlých barev laďte i nábytek, který by měl být co nejsourodější. Skříň z tmavého ořechu může být krásná, ale malý prostor dokonale zabije.

V poslední řadě myslete vždy na to, že malému interiéru sluší vždy maximálně 3 barvy najednou. To může znamenat stejně tak bílou, šedou a žlutou, jako světlý dřevodekor, smetanovou a námořnicky modrou. Další barvy a odstíny už by měly být skutečně jen doplňkové a na detailech.

Kouzla se světlem

Do koupelen se běžně používají bodová světla – jak ale se zbytkem bytu? Světlo je mocný čaroděj a tak stojí za to nad ním popřemýšlet. Architekti doporučují použít primárně jedno centrální světlo, lustr který osvětlí celou místnost a zajistí běžné fungování. Atmosféru místnosti pak vytvoří doplňková světla – lampička na čtení, světlo nad stolem, osvětlení pracovní plochy kuchyňské linky a podobně. Poslední detaily pak doladíte třeba svíčkami.

vemzu.cz

Atmosféra domova

Ten pravý domov dělají doplňky. I do malých bytů proto stojí za to pořídit záclony a závěsy, případně alespoň textilní tzv. Římské žaluzie. Ty umožní odstínění před sluncem i svědavými pohledy odnaproti. Na druhou stranu, pokud uvažujete o koberci, jednoznačně doporučujeme menší kusové solitéry. Celoplošné koberce místnost sice zútulní – ale také opticky a pocitově zmenší.

A konečně, ani v malém bytě nezapomínejte na květiny. Bylinky v kuchyni nebo závěsné kokedamy nezabírají moc prostoru a osvěží atmosféru.

vemzu.cz