Jak kombinovat neformální boty s formálním oblečením

Jak kombinovat neformální boty s formálním oblečením

Máte novou práci která vyžaduje poněkud formálnější oblečení, než nosíte běžně? Nebo jen chcete patřit mezi menšinu skvěle oblečených mužů a trendsetterů? Ať už vás k tomu tlačí okolnosti nebo vás oblékání prostě jenom baví, máme pro vás pár tipů, jak zkombinovat tenisky a s formálním oblečením – tak aby vám to slušelo, cítili jste se pohodlně a nikdo nemohl namítnout ani ň.

Formální základ

Žádný učený z nebe nespadl a i největší mistři nejprve museli zvládnout naprosté základy – a v případě módy a oblékání to platí dvojnásob. Co je to vlastně to formální oblečení o kterém mluvíme – a jaká jsou jeho základní pravidla?
To nejformálnější, co si na běžné denní nošení můžete obléknout, je v našich končinách oblek – tedy stejně barevné sako a kalhoty, doplněné o košili, kravatu a případně i vestu. Zatímco vestu můžete klidně odložit, u zbylé kombinace už je to trochu ošemetnější a jde hlavně o košili a kravatu nebo motýlka.
Jednak, oblek, doplněný o formální obuv by nikdy neměl zůstat bez vázanky na krku – pokud se vám do kravaty fakt nechce, raději zkombinujte sako a kalhoty z různých setů. Jak říkají odborníci, bez vázanky budete vypadat, jakobyste něco zapomněli.
Druhé pravidlo se týká košile. Ta je tradičně považována za spodní prádlo – a proto by, ve formálním kontextu, měla být vždy vespod něčeho. Když už přece jenom teplota v místnosti dosáhne takové hodnoty, že se v saku vaříte ve vlastní šťávě a jde vám o život, spolu se sakem NIKDY nezapomeňte sundat i kravatu. Svou přítelkyni byste taky nechtěli pustit do společnosti jen v kravatě a podprsence, ne?

Méně formální vychytávky

Po formálním základu je čas oprášit neformální vychytávky, které vás vyprostí z krunýře pravidel. Jednak, oblek není overal – saka i kalhoty můžete vzájemně kombinovat a střídat, a tak se zbavíte “povinné” kravaty. Kromě toho, košili můžete schovat nejen pod vestu, ale i pod svetr, místo klasické kravaty použít šál nebo šátek a podobně.

@antoniobanderas

Luxus pohodlí

Pravidla jsou pravidla, ale teprve když se odvážíme je porušit, je to to pravé dobrodružství – a při kombinování formálního oblečení s botami to platí stonásobně. Na ples, pohovor, promoci nebo jinou oficiální událost se ještě pořád vyplatí hodit se do gala se vším všudy, včetně kožených polobotek. V každodenním životě by to ale byla zbytečná nuda. Pokud vás zaměstnání nutí chodit v obleku (nebo ho prostě jen máte rádi), dopřejte se trochu rebelství a pohodlí. Místo košile oblečte triko nebo rolák – a na nohách si klidně nechte oblíbené tenisky.

pinterest

Postavte to na botách

Když už se pustíte do divokých vod, udělejte to ve velkém stylu a dopřejte botám, co jim patří. Sandály, nazouváky nebo mokasíny obujte bez ponožek. Do tenisek si oblečte ty nejstylovější ponožky. Vysoké boty zašněrujte – a když už, nohavice klidně strčte dovnitř.

Jen při tom všem nezapomeňte boty předem umýt a vyčistit. Abyste nevypadali jako bezdomovec, který oblek náhodou vykutal v kontejneru, ale na slušné boty už nemá