Jak napsat Ježíškovi, aby mu to došlo?

Jak napsat Ježíškovi, aby mu to došlo?

Milý Ježíšku! Děkuju ti za loňské dárky a chápu, že člověk má být vděčný za všechno, protože někteří mají ještě méně. Ale stejně. Copak jsem byla tak zlobivá, abych si zasloužila kvarteto s nahými ženskými, třetí tyčový mixér z výprodeje a parfém, který se dá použít snad jen proti molům? Letos bych si to moc přála jinak. Co mám udělat proto, abych nedostala zbytečnosti?

Milá zlatá!

Předně ti chci říct, že i když opravdu existuju, nevyžádané dárky fakt nejsou moje práce. Já plním velká přání typu nová práce, sexy milenec a obhájená diplomka. Pokud máš nějaké takové přání, mohu se pokusit ho splnit. Stačí když si ho pořádně promyslíš (reklamace neberu), napíšeš ho na kousek papíru, nahlas přečteš a papír pak spálíš. V kouři se přání donese až ke mě.

Co se týče hmotných věcí, to je práce lidí. V tomto směru ti radím vyzkoušet některé z metod “psaní ježíškovi”. Všiml jsem si totiž, že ti, kteří se z dárků opravdu radují, podnikají určité kroky předem.

Jaké to jsou?

Klasické psaní

Zabere to dost času, ale zase je to romantika a hezké retro. Prostě napiš dopis, jaký jsi psala jako malá holka. Svá přání nakresli, nebo vystřihni z fotek a nalep, ať to pochopí i blbý. Fotku výsledku si pak pověs na stories nebo rozešli mailem. Víš jak.

Ježíškovský sešit

Trochu technokratická věc, ale velmi účinná. Založ si na netu sdílenou tabulku, do ní vepiš seznam přání včetně odkazů na konkrétní produkty v e-shopech, přidej sloupeček kde si může kdokoli anonymně zamluvit dar a odkaz rozešli mailem. Aspoň se ti pod jedličkou nesejdou čtyři stejné oční stíny.

Speciální appky

Na netu jsem si všiml různých aplikací, kde je možné dělat si seznamy přání a pak je sdílet. Takže pokud si dneska nemůžeš vzpomenout na to, co že to vlastně chceš, sem můžeš přání přidávat nonstop, klidně během celého roku. Vždyť to znáš, Vánoce jsou moje narozeniny. Tak proč by nemohly být i tvé narozeniny vánocema?

Osobní přání

Chceš něco po konkrétním člověku? Tak mu to řekni. Před každým potenciálním dárcem se velmi jednoznačně (a ne jen jednou) zmiň o tom, co by sis přála. Víš, oni chlapi řeší i jiné věci, než vánoční dárky. Takže zamilované koukání a nenápadné náznaky ti nové boty nezajistí. Věta “Miláčku, tyhle boty by mi pod stromečkem udělaly obrovskou radost, nic jiného si ani nepřeju, než tyhle boty ve velikosti 40 a černé barvě.” pronesená pokaždé když půjdete kolem, už však pomoct může.

Vyber si sám

Nevím kdo vymyslel, že peníze nejsou vhodný dárek. (Třeba já jsem z darů od Tří králů využil hlavně to zlato.) Na druhou stranu, vyměňovat si peníze a vzájemně si dávat obálku s totožnou částkou, to už je možná lepší ty peníze utratit sám za sebe a poslat jenom pohled s přáním. Fakt je, že největší radost jsem viděl u lidí, co dostali poukázku do svého oblíbeného obchodu. A mohli si vybrat co chtěli, třeba rovnou v povánočních slevách. To jsou finty, co?

Dobro všude kolem

Když tak čtu, že píšeš o zbytečnostech, je otázka, jestli pro tvojí nesmrtelnou duši nejsou trochu zbytečné všechny hmotné statky. Pokud jsi to myslela takhle a/nebo chceš zachránit svět, pak dává smysl udělat dárcovskou výzvu a “zbytečnosti” poslat rovnou potřebným. Je to trochu bizár, ale koukala bys, kolik radosti udělá taková blbost, jako je latrína nebo kohoutek na vodu. A to nejen těm, co je nakonec používají, ale i pod stromečkem. Sám bych tomu nevěřil, kdybych to neviděl na vlastní vševidoucí oči.

Hele, nakonec věřím, že nějakou cestu, jak si udělat hmotnou radost, už najdeš. Jsi už velká a chytrá holka. Kdyžtak si to prostě kup sama, hezky si to zabal a pak zase rozbal. Takhle to dělávají ženské po tom, co se jim narodí dítě – a podle všeho jsou s tím v pohodě.

Jo, a už si prosímtě nepřej abych zařídil, ať se ti začnou vlnit vlasy. Jednak to technicky nejde a za druhé, už třetím rokem ti hážu pod nos reklamy na trvalou ondulaci a kulmy a ty na ně vůbec nereaguješ! Jo, a to, na co teď myslíš umím, ale nedělám. Na černou magii jsou jiní experti a věř mi, že pokud za nima půjdeš, u mě jsi skončila ;-)

No, cítím, že už se ti v hlavě objevuje to pravé přání, ta pravá výzva pro mě a můj team. Teda, bude to celoroční makačka, ne že ne. Ale tyhle velké věci mě baví. Můžeš mi to prosím, pro jistotu, napsat do “mailu”? Tohle ti splním mooc rád.

Tak se měj fajn, napiš a zase někdy čau.

Ježíšek