Jak na nesmrtelné basic kousky

Jak na nesmrtelné basic kousky

Taky nosíte některé kousky jen ve svátek a jiné až do roztrhání? A taky máte některé věci v šatníku jen jednou, a jiné klidně i desetkrát? Co jsou naprosté základy šatníku a jak je nakupovat? Při revizi šatníku a nákupů si občas přijdu jako děsný podivín. Čtyři trika stejného střihu a materiálu, jen v jiném barevném odstínu. Dvoje totožné boty, jedny nikdy nenošené. Podprsenky zásadně nakoupené po dvou. A čtvery vintage jeansy, totožné barvy i střihu, pracně sháněné snad po půlce republiky. Až v rozhovoru s ostatními jsem zjistila, že nejsem zas takový magor, jak si připadám. Basic kousky se totiž nakupují jinak, než ty trendové.

S basic kousky je to totiž tak. Náhodou je, po dlouhém hledání koupíte, oblíbíte si je, nosíte je do roztrhání – a pak zjistíte, že už se nevyrábí. A celý proces začíná znova a je to k pláči. Protože sehnat dobré triko – když víte co chcete – to je o několika celodenních nákupních maratonech s dvoutýdením odstupem a o spoustě omylů, kdy se nadějný kus po prvním praní rozpadne. Od basic kousků totiž chceme jediné. Aby skvěle sloužily. Abychom nemuseli přemýšlet, jestli nám sedí nebo ne – ale navlíkli je na sebe klidně i po tmě a se zalepenýma očima a věděli, že to bude dobré. Je vlastně jedno, jestli je pro vás to nejdůležitější bílá košile nebo triko s potiskem. Tak jako tak chcete, aby vás to nikde neškrtilo, nehryzalo a nebylo s tím třeba běhat do čistírny. Abyste se na to mohli spolehnout.

zdroj pinterest: Fromluxewithlove.com

Kvalitní materiál

Složení je základ. Osobně věřím vysokogramážní bavlně, ale jsou lidi, co by dali ruku do ohně za bambusovou viskózu nebo funkční polyester. Vy sami víte, v čem je vám nejlépe. Pořizovat si ale basic trička ze směsi hedvábí je fakt nanic. Můj chlap je má a je s tím taková piplačka, že nebýt tak heboučké, už by letěly oknem…

zdroj pinterest

Dobré barvy

Má to barvu, co vám “jde k pleti”? Pokud to jde nosit jenom jedním způsobem a na jedno místo, pak to fakt není basic kousek. Černá, bílá, šedá, tělová nebo vínová, ty fungují na blondýnách, brunetách i zrzkách. Na všech barvách pleti. A stojí za to je v šatníku mít.

zdroj pinterest

Vyhovující střih

Sedí vám to? Pokud zrovna neplánujete hubnout do plavek nebo přibírat do nafukovacího plameňáka, kupte to. Každý jsme jiný a většina obecných kusů je šitá na nějaký ten průměr z průměru. Pokud tedy náhodou narazíte na něco, co ideálně obepíná vaše prsa, pas i boky, nenechte si to utéct. Už s příští kolekcí se můžou změnit tabulky velikostí – a jste ztraceni.

Poločas rozpadu

Všechno funguje? Tak to zkuste chvíli nosit a pak hoďte do pračky. Tak jak jste zvyklí – protože po čase na všechna ta upozornění na visačce stejně zapomenete. Pokud z pračky vytáhnete podivný hadřík ve tvaru magické spirály, nebyla to asi dobrá koupě. Pokud i po sušení vypadá tričko pořád jako tričko (a ne jako síťovka nebo abstraktní umělecké dílo), pak jste narazili na poklad.

zdroj pinterest: The Lifestyle Files

Zásoby

Našli jste poklad? Tak si ho nenechte utéct. Poznamenejte si značku, velikost, složení, cokoli, co vám pomůže dokoupit nový kus v budoucnu – a nebo si prostě zakřečkujte a udělejte si zásobu. Možná to zní divně, ale fakt to není nic úchylného. Minimálně můžete nosit oblíbený kousek pořád – zatímco jeho konkrétní zástupci budou absolvovat obligátní kolečko špína-pračka-sušička-žehlení-skříň.

zdroj pinterest