Sandále, sneakers i kosmetika. Birkenstock známe jako svoje boty!

Sandále, sneakers i kosmetika. Birkenstock známe jako svoje boty!

Všimli jste si, jak čeština diskriminuje zdravotní obuv? Když se řeknou sandále, Češi už už myslí na ponožky v nich. Pantofle, ty zase mají negativní konotace v souvislosti s manželstvím. (Přitom vůbec není jasné, jestli je „být nad pantoflem“ nějaká výhra!) Trepky jsou vodní prvoci, papuče boty na doma… Prostě samé nežádoucí dvojsmysly. To naši sousedé-Němci, ti mají už od roku 1774 mnohem zvučnější slovo pro nazouváky. Jakmile člověk slyší Birkenstock, hned si představí boty zdravé a krásné!

Cesta kolem světa v pantoflích?

Kvalita prověřená stovkami let a chodidly mnoha celebrit. Asi tak by se daly popsat kožené „birkeny“, čili designové pantofle s ortopedickou stélkou. Pomyslné jádro značky Birkenstock tvoří tři minimalistické siluety sandálů: Arizona, Madrid a Gizeh. Pokud rádi nosíte echt klasiku, nazujte si bestsellerovou Arizonu (poznávacím znamením jsou dva nastavitelné pásky, kovové spony a elegantní křivky). Tenhle model pantoflů je dokonce tak oblíbený, že si loni vysloužil vlastní obměnu – nové, ženské provedení Arizony s názvem Big Buckle.

photo: www.freepeople.com

Birkenstock Tema: velké logo & velké pohodlí

A že v Birkenstocku nespí na vavřínech své globální slávy, ale pořád vyvíjejí nějaké novoty, dokazuje i Tema. Úplně nový typ “birkenů”, kterým se značka zase pouští do neprobádaných vod. Skeptici by řekli, že to jsou „zase sandále“. Ale zkušené módní oko vidí pro Birkenstock úplně něco nového: unisexové sportovní pantofle do města. Tradiční korek kombinují s high-tech materiálem či vysoce kvalitním mikrovláknem a díky velkému logu jsou nepřehlédnutelné.

photo: www.birkenstock-group.com

Vibrující žlutá a decentní růžová

Pokud na Birkenstock vlně ujíždíte nějaký ten pátek, nejspíš už házíte očkem po limitovaných edicích, co se rok co rok objeví v nabídce. Brzo se můžete těšit na barevnou letní limitku EVA, což je takový superhrdina mezi materiály – ultralehký, voděodolný, nárazuvzdorný, a ještě šetrný k pokožce nohou. Už teď můžeme prozradit, že na VEMZU budou k mání sandály v parádních odstínech Vibrant Yellow a Rose – a je na vás, jestli to vyhraje Arizona, Big Buckle, Gizeh nebo Madrid. (Malá nápověda: limitku můžete vyhlížet od června. Připravte se ale, že bude hned fuč!)

photo: www.birkenstock-group.com

Design na minimum, komfort na maximum

Aby bylo jasno, Birkenstock nedělá jen otevřenou obuv. Stačí se podívat na sportovní tenisky Wrigley Lena a pochopíte, že z jediné boty může najednou zajásat estét i ortopéd. Tyhle sneakers mají velký potenciál zaujmout - povrchem z kvalitně zpracované bílé kůže, podrážkou z korku nebo anatomicky tvarovanou stélkou, která je dokonce vyndavací.

photo: www.birkenstock-group.com

Korek: ve vínu vadí, nohy však hladí!

A pokud byste náhodou ve finále Chcete být milionářem? dostali otázku, jestli německá firma Birkenstock vyrábí pouze obuv, správná odpověď zní: ne. Od minulého roku nabízí taky kosmetiku! Má dřevitou vůni, stylové balení a bezvadně hydratuje dlaně i chodidla pomocí extraktu z dubového korku. Čímž krásně odkazuje na přírodní korek, jakožto jeden ze signature materiálů Birkenstocku.

Aby vám nohy poděkovaly

Dobrou zprávou na závěr je, že pokud si na bačkorové pohodlíčko zvyknete tolik, že už nebudete chtít obout jiné, můžete si pořídit jejich originál Birkenstock vložky do bot. A pak už si jen lebedit při chůzi. Ale pokud chcete radši obměnit celý botník a vytvořit si vlastní soukromou sbírku exemplářů téhle značky, my vás soudit nebudeme!

photo: www.birkenstock-group.com