Jak přežít letní dovolenou? Stačí sbalit těchto 7 věcí

Jak přežít letní dovolenou? Stačí sbalit těchto 7 věcí

Spousta z nás už se těší, jak bude v létě balit holky/kluky (nebo obojí). Ale ukažte mi někoho, kdo rád balí kufry, bágly a cestovky. Znáte to. Vidíte se někde na pláži nebo na roadtripu, ale místo vysněné pohody lovíte v šuplíku sedmery spodky, milionkrát kontrolujete, že máte sbalenou (a platnou!) občanku, a předem víte, že doma stejně něco zapomenete. A když ne, aspoň se vám do tašky vyleje šampon. My vás dneska naučíme vyzrát na balení jednou provždy. Připraveni?

@katrinbraga

Katastrofický scénář, nebo oddechová letní komedie?

Základní chybou, které se dopouštějí všichni baliči-začátečníci, je rozechvělé očekávání, že na dovolené bude vše bezvadné, růžové a zalité sluncem. Jasně, pozitivní myšlení je dneska v módě. Ale i kdybyste jeli do Rimini, kde nakonec bude víc Čechů než Italů, před cestou se vždycky vyplatí být pesimista. Takže co nejhoršího se vám na dovolené může stát?

@d.partuta

1. Počasí bude stát za prd

„Lije a lije,“ zněla by asi jediná publikovatelná glosa. Už 15 let s mámou vzpomínáme, jak se nám na Gran Canarii omlouval plážový prodavač, že u nich prší jen třikrát do roka. Slejvák totiž začal přesně v tom momentě, kdy jsme se uvelebily na draze zaplaceném lehátku, roztáhly slunečníky a těšily se, jak u rovníku nachytáme bronz. Takže pravidlo zní: slušivá voděodolná pláštěnka do každého batohu. A dokonce i na Kanáry!

@rains

2. Ukradnou vám kabelku – teda všechny doklady i eura

Pokud máte na programu poznávací městskou tour, bohužel se v davech turistů můžete raz dva stát obětí kapsářů. Radši na tohle riziko myslete dopředu – kopie dokladů si nechte na hotelu a místo kabelky ať s vámi radši jede na dovču stylová ledvinka.

@silvia.matteini

3. Dostanete úžeh

Bolest hlavy, teplota, nevolnost – to úplně nezní jako prima konstelace, kdy máte chuť si notovat „Holiday“ a řádit jako Madonna zamlada. Úžeh je vlastně přehřátí mozku – nikoli z nějakých super složitých úvah, nýbrž ze sluníčka. Prevence je v tomhle bodě jasná – bez pokrývky hlavy ani ránu! (Ani výlet.) Jestli to u vás vyhraje trendy klobouk nebo měkká dad kšiltovka, to už je plně na vašem vkusu.

@filauk

4. Spálíte se

Nejen, že to bolí a škodí zdraví. Ale se spálenou kůží se pořádně nevyspíte, a to je sakra pech, když zrovna na dovolené má budík režim off. Takže stopro přibalte přírodní opalovací krém. Kromě vaší pokožky dbá i na ochranu přírody, takže je to win-win.

@merakishopdk

5. Šlápnete vedle

Zabloudíte do nebezpečné čtvrti, utratíte majlant v restauraci, která ani nevaří pořádné lokální jídlo, natrefíte na nepoctivého taxikáře – to všechno jsou přešlapy, kterých se můžete vyvarovat, když máte chytrého průvodce. Spontánní objevování cizích krajů sice má své kouzlo, ale dovolená vždycky uteče tak rychle, že se hodí cestovat najisto – a zažít to, na co jsou „domorodci“ nejvíc pyšní.

@lostincityguides

6. Neumíte (pořádně) plavat

Kdysi na Mácháči se vám to nezdálo tak hrozné, ale mořské vlny jasně ukázaly, že z vás druhý Phelps nebude? Nezoufejte. Když vám všichni z party zmizí plavným kraulem k bójkám, společnost vám může dělat plameňák, jednorožec nebo jiná vtipná nafukovačka.

Urban Outfitters

7. Na všech fotkách se šklebíte

Když už si na léto pořídíte úplně nový Instax, k dokonalým momentkám vám chybí jediné: slušivé sluneční brýle. Jinak hrozí, že budete do slunečníc paprsků mhouřit oči jak čerstvě vyoraná myš – a na instantních fotkách, co se vyvolávají hned, to už žádný Photoshop nespraví.

@rayban

P. S. A komu na zdi visí duhová stírací mapa světa, povinně si doma vyškrábe všechny navštívené destinace!

@luckiesoflondon