Nesmrtelné boty? Dr. Martens zná recept už přes 70 let

Nesmrtelné boty? Dr. Martens zná recept už přes 70 let

Svoje první martensky jsem dostala ke 14. narozeninám. Měly osm dírek, zebří vzor, několikacentimetrovou vůli, ale hlavně: byly moje! Máma měla strach, že když takové fancy boty nechám ve školní šatně, někdo je ukradne, tak mi do nich zevnitř lihovkou napsala „Bartošová, III. B“. Netušila, že si mě za podepsané boty budou kamarádi dobírat ještě ve třiceti. Obuv, jakou vyrábí Dr. Martens, je totiž prakticky nesmrtelná – ať už z hlediska trendů nebo životnosti. Víte proč?

vemzu.cz

Dr. Martens, nebo AirWair?

Pravé londýnské boty Dr. Martens poznáte hravě – vzadu z nich drze vykukuje žlutý štítek s nápisem AirWair. Praktická funkčnost je asi celkem jasná – očko vám má usnadnit nazouvání. Samotná značka AirWair™ odkazuje na ikonickou gumovou podrážku, kterou Klaus Maertens, německý doktor medicíny, začal vyvíjet, když si z lyžování v Alpách přivezl ošklivě zlámanou nohu. 

vemzu.cz

Do továrny i k plotně

Psal se válečný rok 1945 a na trhu nebyla k mání žádná obuv, která by Maertensovi při našlapování poskytla úlevu. A tak se zrodila geniální myšlenka: podrážka, která má v sobě vzduchové bubliny, co tlumí nárazy při chůzi. Není divu, že si značku Dr. Martens v první vlně rozmachu oblíbily hlavně ženy v domácnosti a dělnické vrstvy – zkrátka ti, kdo trávili celé dny na nohou.

vemzu.cz

Gumová podrážka – skákací a nezničitelná

Kromě vychytávky zvané „bouncing soles“ má robustní podrážka i další výhody: neklouže a je neuvěřitelně odolná. Že by vám martensky za jedinou zimu zničila posypová sůl, se vážně bát nemusíte – vydrží dokonce i procházku přes olejovou skvrnu nebo kyselinu. A když už jsme u té superodolné kvality zpracování – podrážka je k botě přišitá tradiční konstrukční metodou Goodyear welt, a navíc ještě přitavená, což opět posouvá odolnost martensek o level výš.

vemzu.cz

Nehynoucí stylovost

Ať už je nadělíte pod stromeček sobě, babičce nebo mladšímu bráchovi, nemůžete šlápnout vedle. Značka Dr. Martens sedne každému, kdo ocení precizně vyrobené kožené boty, které vydrží roky a hodí se fůru příležitostí (a to i za předpokladu, že se chystáte cestovat časem o pár dekád sem a tam). I když je bezpečně poznáte už z dálky (hlavně díky žlutému prošívání), martensky jsou totálně univerzální. Dají se nosit do kanceláře, na koncert, na party i do lesa.

vemzu.cz

Od 1460 až k supertrendy platformě

A pokud vám tenhle elixír nehynoucí trendovosti nestačí, vězte, že nemusíte zůstávat u osmidírkové klasiky, čili u basic modelu 1460. Dr. Martens na vavřínech rozhodně nespí, ale vesele ordinuje cool kousky podle poslední módy: za hřích stojí jak módní platformy Jadon a Sinclair, tak prémiové městské batohy.

vemzu.cz